Drogisterij de Lang, uw specialist zelfmaakartikelen Rotterdam

Wij zijn gespecialiseerd in zelfmaakartikelen. Bij ons kunt u terecht voor het zelf maken van creme, haargel, tandpasta, cosmetica, bruisballen, zeep, lippenbalsem en kinderfeestjes.

Zeep met cocosolie


 
zeep maken
afbeelding 1
 
Naast zeep maken met behulp van gietzeep kunt u de ''zeepbasis'' ook helemaal zelf maken. En dit is makkelijker dan u denkt. Er zijn namelijk maar drie grondstoffen voor nodig. Met de onderstaande grondstoffen kunt u eenvoudig een heerlijke milde zeep maken die goed schuimt en de huid niet uitdroogt. Deze grondstoffen hebben geen dierlijke afkomst.



Benodigdheden


-*900 g cocosolie
-162 g natriumhydroxide (NAOH)
-455 g gedestilleerd water 

Materialen


-Pan
-Weegschaal
-Mixer
-Maatbeker
-Roerstaaf
-Thermometer
-Bekerglas 600 ml of hittebestendig glas.
-Mal / loog bestendige vormpjes.

Toevoegingen:
-Levensmiddelenkleurstof of pigmenten 
-Etherische olie: Aanrader is lavendel. Niet alle etherische oliën zijn geschikt, rozenolie geeft bijvoorbeeld klonten.
-Zakje
 
*In plaats van cocosolie kunt u ook een andere olie gebruiken, wij hebben een uiteenlopend assortiment aan plantaardige oliën. Let wel op dat elke olie andere eigenschappen heeft. Ook de verhouding water, NAOH en olie is bij elke olie anders, bereken dan ook altijd de hoeveelheden van een zelfgemaakt recept na met de zeepsizer; zie hiervoor http://zeep.vanderleden.com/zeepesizer.php 
 
 

Werkwijze 'cold process' zeep:


Samengevat kunt u in 3 stappen zelf zeep maken!
1  NAOH toevoegen aan water, dit even laten staan tot het is afgekoeld.
2 Cocosolie verwarmen.
3 Watermengsel toevoegen aan de olie en dit ruim een kwartier mengen met de mixer.

Wij verwijzen u voor een uitgebreide beschrijving van de bereiding door naar de volgende websites: http://zeep.vanderleden.com/zeepmaken.php of http://www.maakzelfzeep.nl/hoe_maak_je_zeep/werkwijze.html
 
 

Aandachtspunt!

 
Werken met NAOH moet zeer voorzichtig gebeuren met bescherming van uw huid en ogen. Dit recept is niet geschikt voor kinderen.
De zeep heeft 3 – 6 weken nodig om te rijpen en hard te worden. Het eindproduct zeep bevat dan geen spoortje NAOH meer, mits je de ingrediënten juist afgewogen hebt en de zeep goed heeft kunnen rijpen.     
 
 

Tip!


-Zelf gemaakte zeep is leuk om cadeau te geven. Zo hebben wij dit gedaan op ons 25 jarige huwelijk aan de bezoekers van ons feest. Zie hieronder de foto’s. Grondstoffen die wij hebben gebruikt zijn hierboven beschreven, daarnaast hebben we lavendelolie en levensmiddelenkleurstof gebruikt. De zeep hebben we in flexibele mallen (hartjes) gegoten en daarna ingepakt in een zeepzakje met lint en een label, zie afbeelding 1.

 
afbeelding 1

Drogisterij de Lang stelt zich niet verantwoordelijk voor schade door verkeerd gebruik van de geleverde grondstoffen en eindresultaat van de gebruikte recepten.